Coronaviruset

Coronaviruset

8 mar, 2020
Chrille Hedberg
Corona | covir-19 | Sjuk

På Team Lenom får vi en hel del frågor om coronaviruset – covid-19. Vi vill genom denna nyhetsuppdatering se till att alla våra kunder får samma information och även klargöra vår ståndpunkt.

Tyvärr är det många som försöker slå mynt av den oro som i dagsläget råder. På vissa internetsajter har en flaska handsprit sålts för upp till 1 500 kr. Dylikt agerande ser inte vi som seriöst eller heller humant och tar därför avstånd från allt liknande beteende! Vårt primära arbetsområde är hjärtstartare och första hjälpen. Vi ser ju helst att våra produkter inte skall behöva användas, men om olyckan är framme är det ju fantastiskt om de finns på plats.

Med det sagt vill vi också understryka att vi följer myndigheternas rekommendationer och uppmanar våra kunder följande:

  • Vill du läsa mer om vad som händer och vilka rekommendationer som gäller hänvisar vi till Krisinformation och Folkhälsomyndigheten.
  • Vad som gäller inom just ditt landsting/region kan du läsa om på 1177 vårdguiden.
  • Vill du prata med någon och fråga om vad som händer rekommenderar vi i första hand telefonnummer 113 13 som är det nationella informationsnumret.
  • Telefonnummer 1177 skall du ringa när du behöver sjukvårdsrådgivning. 1177 är alltså inget informationsnummer. För information är det 113 13 som gäller.

Symtom för att du kan vara smittad av coronaviruset

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. Det är vanligt med feber, snuva, torrhosta, muskelvärk och till exempel magknip eller diarré. En del får andningsbesvär.

Symtomen kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

En del får svårare besvär, som lunginflammation.

Vad du kan göra själv

Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma när du har symtom på luftvägsinfektion. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar.

På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra.

Undvik att träffa andra som kan bli svårt sjuka, till exempel äldre personer. Det gäller även om du eller ett barn bara har lindriga symtom.

När bör du söka vård?

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Källa: 1177 vårdguiden

 

Chrille Hedberg

Chrille Hedberg

Konsult och utbildare

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *